top of page

Body Remembers Trauma Therapy

BRTT® brengt je dichter bij je eigen natuur.

Boek een BRTT® sessie

Ontdek wat je niet hebt geleerd maar wat de natuur je wel heeft gegeven en gebruik het waar het voor bedoeld is; loslaten, zelfregulatie.

Image by Ron Dauphin

Natuurlijke intelligentie

De natuur weet dat als een (prooi)dier na een levensbedreigende, angstaanjagende en stressvolle situatie, blijft hangen in het moment van stress en angst, dat het niet zal overleven. Als een dier de open weide niet meer in durft om te grazen of als een vogel niet meer durft te vliegen, zal het dier verzwakken, verhongeren en sterven. Deze sterfte is een bedreiging voor het voortbestaan van de soort. Om dit te voorkomen zijn de zenuwstelsels van de meeste dieren uitgerust met een ontstreed-reflex (de neurogenic tremor). Via dit mechanisme ontlaadt het dier de stressvolle energie zodat het zichzelf weer kan reguleren naar rust.

Image by sutirta budiman

Niet geleerd is niet gedaan

We leren een hoop als kind, maar het omgaan met emoties, angsten en stress is daar doorgaans (zeker bij oudere generaties) geen onderdeel van. Hierdoor lopen veel mensen in het leven vast en ontstaan er chronische klachten. Door het lichaam op een natuurlijke manier in staat te stellen om zich te ontdoen van vastgezette stress-energie, kan er weer een gezond evenwicht ontstaan.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, namelijk dat het dus noodzakelijk is om voor het verwerken al die oude herinneringen en emoties boven water te halen, gaat het veel meer om het ontladen van energie. Bij BRTT® breng je het lichaam in de ontlaadstand, daar hoort niet per se een verhaal bij.

Image by Matthew Essman

The body keeps a score

In zijn boek "The body keeps a score" beschrijft de wetenschapper Bessel van der Kolk zijn ervaringen en het ontstaansmechanisme van fysieke klachten in het menselijk lichaam, door traumatische ervaringen en stress. Het lichaam onthoudt alles en als je om je heen of in de spiegel kijkt, kan je dat zelf zien. De lichaams-bouw, houding en uitstraling komen onder andere voort uit stressvolle levenservaringen, emoties, angsten, kleine en grote trauma's. Dit zijn de situaties die het leven en dus ons bestaan potentieel bedreigt hebben en die ons daarom gevormd hebben. Als deze situaties, emoties en lessen echter niet goed geïntegreerd, gerelativeerd of losgelaten kunnen worden, laten ze blijvende sporen in ons achter.

Leeuwin

Gebundelde kracht voor een transformerend effect

De combinatie van BRTT® en TRB® is extra krachtig. Eerst wordt tijdens het BRTT® gedeelte, de lichaamseigen ontlaad-reflex geactiveerd waardoor er al van alles los kan komen je leert voelen wat het lichaam wil doen om vastgezette energie af te voeren. Daarna start meteen het TRB® gedeelte waarbij je door middel van speciale ademhalingstechnieken, eerst het lichaam in de para-sympathische staat brengt, waarin je rustig wordt en het zenuwstelsel op zoek kan gaan naar hetgeen dat losgelaten mag worden. Aan het einde van de ademsessie neemt de intensiteit toe, zodat het sympathische zenuwstelsel juist geactiveerd wordt. Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om de opgebouwde energie te gebruiken voor een "release", in de vorm van een vecht, vlucht, bevriezing's of emotionele respons.  Daarna volgt er een fase van rust en zelf-regulatie. Tijdens deze fase ervaren mensen vaak een innerlijke reis waar emoties, inzichten en realisaties bij horen die uiteindelijk in belangrijke mate bijdragen aan het persoonlijke helingsproces.

BRTT® aanbod

Losse BRTT® sessie

Een losse privé sessie duurt ongeveer 60-90 minuten en wordt gegeven in Leusden.

Kosten: € 120,-

3 BRTT® sessies

Denk je meer sessies nodig te hebben, dan heb je voordeel als je er drie in het vooruit boekt.

Kosten: € 320,-

BRTT® & TRB® sessie

Dit is een combinatie van twee achtereenvolgende sessies, met een totale duur van 3-4 uur.

Kosten: € 230,-

bottom of page